Proč z rakotvornimi AFLATOKSINI iz glive Aspergillus flavus

Objavljeno dne:
Proč z rakotvornimi AFLATOKSINI iz glive Aspergillus flavus

Rumeno-zelena gliva

AFLATOKSINI spadajo med najbolj strupene naravne snovi, v razredu strihnina in ciankalija in so dokazano kancerogeni. Prisotni so v različnih vrstah hrane kot MIKOTOKSINI, ki jih pri plesnenju izločajo glive in plesni. Najbolj zloglasna je za izločanje AFLATOKSINOV rumeno-zelena gliva Aspergillus FLAVUS iz rodu glavičastih plesni, ki je za ALFATOKSINE najbolj pogosta in izloča tudi najbolj strupen AFLATOKSIN B1. Na žalost lahko napada vsa žita, začimbe, riž in koruzo, fige in vso suho sadje. Najraje ima z oljem bogata semena, pa tudi lupinaste oreščke kot so lešniki, orehi, mandlji in pistacije ter arašidi.

aflatoksin Aspergillus flavus gliva rodu glavičaste plesni

Žita in krma v silosih

Raste tudi pri skladiščenju hrane in krme v silosih v neprimernih in vlažnih pogojih. Plesnenje s klitjem spor Aspergillus FLAVUS se lahko zgodi že med rastjo na poljih, skladiščenjem in tudi med neprimerno predelavo hrane. Gliva je zelo pogosta in njene spore nosi veter, lahko jo celo vdihnemo ali pa dobimo skozi kožo pri prijemanju plesnivih živil ali živalske krme. S kuhanjem se gliva uniči, njeni v živila izločeni AFLATOKSINI pa ostanejo, ker so toplotno odporni do 250 stopinj Celzija.

Zakonski normativi

Z neustrezno krmo se AFLATOKSINI preko živine preselijo v njihove MLEČNE in MESNE proizvode in celo v JAJCA. V tem primeru se prenese AFLATOKSIN M1, ki je vmesna stopnja presnove AFLATOKSINA B1 pri človeku in živalih. Zakonska določila natančno predpisujejo dovoljene vrednosti AFLATOKSINOV v različnih vrstah živil, kot so žitni, mlečni in mesni proizvodi. Živila kupujmo tam, kjer se hitro obračajo in ne stojijo dolgo po skladiščih. V Sloveniji vsako leto odpokličejo kar nekaj z AFLATOKSINI zastrupljenih živil, ker vrednost presega zakonske normative, to je velikokrat tudi pri kakšnih oreških iz Turčije.

Rakotvorni aflatoksini - izloča jih gliva Aspergillus FLAVUS - Zapper Zaper Zaperino uniči parazite

Bolezen aflatoksikoza

AFLATOKSINE so prvič začeli spremljati v živilih po letu 1960, ko je v Angliji poginilo na stotisoče puranov, pa tudi race, fazani, prašiči in teleta. Kasneje so ugotovili, da je bilo to zaradi krme, zastrupljene z AFLATOKSINI. V revnih deželah je tudi pri ljudeh bolj pogosta AFLATOKSIKOZA, kot se imenuje zastrupitev z AFLATOKSINI, ker krma za živali in živila za ljudi niso pregledana. V Indiji je leta 1974 zaradi AFLATOKSIKOZE umrlo 106 ljudi od 400 zastrupljenih, pogosto pa se podobne stvari v različnem obsegu dogajajo v Afriki in na Kitajskem. AFLATOKSINI povzročajo bruhanje, bolečine v trebuhu, otečene noge, zastoj žolča (holestaza), zlatenico, izgubo apetita in telesne teže.

Dr. Clark o aflatoksinu

V jetrih AFLATOKSINI blokirajo tvorbo beljakovin in presnovo maščob in ogljikovih hidratov, zato se v krvi zmanjšajo nujno potrebne krvne beljakovine. Beljakovinski deficit v tkivih zaustavlja biokemijo zaradi pomanjkanja telesnih encimov kot vitalnih katalizatorjev. Dr. Clark je v svoji knjigi 'Terapija za vse bolezni' napisala, da lahko vnos AFLATOKSINOV v telo vsaj deloma preprečimo tako, da žita in stročnice pred kuhanjem vsaj za četrt do pol ure namočimo v vodo z dodanim C-vitaminom. Enako velja za namakanje suhega sadja, oreškov in kosmičev pred zaužitjem. C-vitamin razgrajuje AFLATOKSINE v par minutah, ko pride z njimi v stik. V Dm drogerijah strane 100 gramov C-vitamina v prahu 3 eur, priložena je mikro žlička za doziranje. Poiščemo bel lonček s svetlo modrim pokrovčkom.

Kruh in žitni izdelki

Najbolj pa je dr. Clark opozorila na abstinenco od dvomljivo plesnive hrane. To, da plesni ne vidimo, še ne pomeni, da je ni, ali pa da živilo ne vsebuje AFLATOKSINOV. Plesen se lahko naseli tudi v STAREM KRUHU, ki že dobiva vonj, tudi če je videti še čisto v redu. KRUH hranimo v papirnati embalaži, da je v stiku z zrakom, ki kruh rahlo suši. Tako je manj možnosti za razvoj plesni, kot pa če je KRUH v plastični vrečki, ker se tam tudi kmalu navlaži. ŽITNE IZDELKE kot so KEKSI in KREKERJI pa po odprtju neprodušno zapremo, da ostanejo suhi. Ti se namreč na zraku navlažijo in zmehčajo, zaradi česar se v njih lahko bolj plodno naselijo spore plesni. Tudi SVEŽ KRUH in PECIVO pa lahko vsebuje AFLATOKSINE, če žito za moko ni bilo pravilno skladiščeno v so se v njem že razrasli zametki plesni.

Imunski sistem lahko ponikne

Zaužitje plesnive hrane v TRENUTKU OSLABI IMUNSKI SISTEM in poveča možnost raznih drugih okužb in vnetij. Ne le ker se telo AKUTNO ukvarja z obrambo pred plesnijo in je imunski sistem preobremenjen, tako da nima dovolj prostih kapacitet. IMUNSKI SISTEM je oslabljen in telo bolj dovzetno za bolezni tudi zato, ker AFLATOKSINI:

  1. ovirajo MAKROFAGE, ki požirajo in razgradijo mikrobe (makrofagi so prirojena ali naravna imunost)
  2. blokirajo T-limfocite ali CELICE UBIJALKE (3.stopnja celične imunosti, specifična ali pridobljena celična imunost, ki varuje tudi pred koronavirusi )
  3. motijo nastajanje potrebnih PROTITELES za obrambo pred mikrobi
  4. zmanjšajo delovanje nespecifičnih humoralnih dejavnikov ali KOMPLEMENTA (2.stopnja imunosti)
  5. odvzamejo vitamin K, ki sodeluje z D-vitaminom pri imunski obrambi telesa.

Aflatoksini povzročajo bolezni

ALFATOKSINI se kopičijo v srcu, jetrih in mišicah. Ker so kancerogeni, povzročajo raka kjerkoli v telesu z vplivom na nukleinske kisline v genetskem zapisu DNK. Pri kroničnem uživanju manjših količin ALFATOKSINOV se čez nekaj časa lahko razvijejo razne bolezni PLJUČ, rak JETER in kritično oslabljena aktivnost IMUNSKEGA SISTEMA, zaradi česar telo prej podleže raznim okužbam z virusi, bakterijami in paraziti. V revnih deželah je zaradi AFLATOKSINOV do 5x več raka JETER, otroci pa zaostajajo v rasti in duševnem razvoju. Škodljivi vplivi AFLATOKSINOV pa tudi pri nas lahko marsikoga spravijo v težko zdravstveno stanje in v bolezni, ki nimajo znanega vzroka, na primer obstrukcijska bolezen pljuč, poškodba vida zaradi roženice... Mnogim pa prikličejo tudi raka in srčno ali možgansko kap.

Aflatoksini in gliva v možganih Zapper zaper Zaperino terapija uniči parazite

Glive in mikotoksini

V živilih se nahajajo AFLATOKSINI v malih količinah, ker plesniva hrana spremeni okus in je k sreči ne moremo zaužiti veliko. Hrana pa je lahko plesniva, čeprav plesni še ni videti, zelo kmalu pa jo seveda tudi opazimo. Takrat zavržemo v kompletu, ne le da odstranimo plesnivi del. V plesnivi hrani so še druge vrste gliv in njihovih strupenih izločkov ali MIKOTOKSINOV. Od vseh MIKOTOKSINOV pa so najbolj nevarni AFLATOKSINI. Takoj na drugem mestu jih izloča še podobna gliva Aspergillus PARASITICUS, v manjših količinah pa še nekateri sevi gliv iz rodu Fussarium (rada raste na koruzi), Penicillium in Cladosporium.

alfatoksini na koruzi Aspergillus flavus

Aspergiloza v telesu

Razgradnja vseh vrst maščobe spodbuja nastajanje AFLATOKSINOV, ki se pogosto nahajajo tudi v 'zdravih' hladno stiskanih oljih, kadar oljna semena niso bila pravilno skladiščena in so okužena z glivo. Aspergillus FLAVUS obožuje maščobe, toploto in vlago, vse to najde tudi v telesu. AFLATOKSINE izloča ta gliva pri 25-32 stopinjah Celzija v vlažnem okolju, raste in množi pa se pri 5-40 stopinjah Celzija in vsaj 65% vlage. Kadar se z zaužitjem ali vdihavanjem naseli v telesu ljudi in živali, pride do bolezni ASPERGILOZE. Živa gliva se razrašča v telesu v PLJUČIH pri INTERSTICIJSKI PLJUČNICI, okuži lahko ROŽENICO v očeh, UŠESA, obnosne votline in napade JETRA, LEDVICE, MOŽGANE ter pljučne in možganske ARTERIJE, kar lahko vodi v srčni in možganski INFARKT.

Invazivna aspergiloza

Kadar Aspergillus FLAVUS napade telo z INVAZIVNO ASPERGILOZO, se lahko razrastejo lezije glive še v obliki madežev na KOŽI. V obnosnih votlinah pa lahko otežujejo dihanje in povzročajo SINUSITIS, pri čemer so predpisana zdravila ANTIMIKOTIKI. Pri razvoju ALERGIJSKE BRONHOPULMINALNE ASPERGILOZE je občutna KRONIČNA ASTMA, pri kateri so predpisani KORTIKOSTERIDI za blažitev simptomov vnetja. BRONHIJI so cevke, ki povezujejo pljuča s sapnikom in kadar so vneti, je oteženo dihanje. Ker so pri širjenju Aspergillus FLAVUS na udaru tudi pljuča, je zaradi onemogočanja dihalnih poti ta vrsta ASPERGILOZE življenjsko nevarno stanje, ki lahko povzroči hitro smrt.

Sinusitis, aflatoksin in gliva Zapper Zaper Zaperino frekvence

Nevtrofilci uničijo glivo

Predvsem je gliva Aspegillus flavus nevarna za vse vrste ASPERGILOZE PLJUČ, kadar je v krvi premalo belih krvničk ali levkocitov vrste NEVTROFILNI GRANULOCITI, kratko NEVTROFILCI. Teh je v krvi zdravega človeka največ od vseh belih krvničk, kar 55-70%. NEVTROFILCI so del PRIROJENE ali NARAVNE imunosti. So gibljivi in v par minutah prispejo na okužena in vneta mesta, da počistijo prve zametke glive s fagocitozo, dokler se še ni fatalno razmnožila. Glivo požrejo in uničijo, zato so ključna obramba telesa pri notranjih glivičnih infekcijah, za katera zdravila niso dovolj. Za seboj pa puščajo rumeno beli gnoj, ki ga telo po uspešni obrambi počisti.

Deficit nevtrofilcev

NEVTROFILCEV primanjkuje v krvi pri AVTOIMUNIH boleznih kot so revmatoidni artritis, avtoimuna hipertiroza, sistemski eritemazozni lupus, Wegenerjeva granulomatoza, Sjurgenov sindrom in pri zdravilih. Tudi ZDRAVILA zmanjšujejo bele krvničke in kadar pade vrednost NEVTROFILCEV pod 1.500 na mikroliter, je to bolezenski znak NEVTROPENIJE ali njihovega pomanjkanja. Takrat je velika nevarnost akutnih okužb, ki jim telo ni več kos, ker se zaradi deficita NEVTROFILCEV že od vsega začetka nima s čim braniti. NEVTROPENIJA je nevarno stanje kritično oslabljenega IMUNSKEGA SISTEMA, ki že na samem začetku okužbe glivam ne pride več do živega, zato se lahko bolj neovirano razraščajo v pljučih, žilah in tkivih.

Zaper Zaperino terapija

V primeru da telo napadejo glive in da je imunski sistem oslabljen, je še posebej pomembna redna Zaper Zaperino terapija. Klasični pozitivno usmerjeni zaper impulzi glive in plesni počistijo, še preden se te prekomerno namnožijo. Razraščena gliva povzroči telesu večjo in nepotrebno škodo, usidra se v svoja skrivališča v jetrnih, žolčnih in ledvičnih kristalih in se je težje znebimo, ker dodatno slabi imunski sistem. Potem ko je gliva ali plesen uničena, pa mora telo v tkivih popraviti prizadejano škodo, da lahko simptomi izginejo. Obenem pa še izločiti njene odmrle ostanke skozi jetra in ledvice. Ob zaper terapiji uživamo več C-vitamina in tinkture črni oreh, pelin in bio klinčke, da je telo lažje kos tej zahtevni nalogi.

Aflatoksini - plesni in glive uniči Zapper Zaper Zaperino dr. Clark