Revmatoidni artritis

Objavljeno dne:
Revmatoidni artritis

I.Revma

Revmatoidni artritis

REVME je več kot 100 vrst, to so različna SKLEPNA obolenja gibalnega sistema. 'Rhevma' je v grščini VODNI izcedek, 'artritis' pa VNETJE sklepov. REVMATOIDNI ARTRITIS je KRONIČNA sistemska AVTOIMUNSKA vrsta REVME, ki lahko v težji obliki poleg SKLEPOV poškoduje skoraj vsak del telesa. Vključno s pljuči, ožiljem in srcem ter prikliče celo aterosklerozo, kap in infarkt.
* Skoraj vsak pozna kratkotrajne AKUTNE bolečine, otekline in vročine SKLEPOV nekaj dni ali tednov, ki slej kot prej minejo in same po sebi niso nevarne.
* REVMATOIDNI ARTRITIS pa je NAPREDUJOČA bolezen SKLEPOV z imunsko nepravilnostjo, ki napada lastna, zaradi bolezni, poškodb in zakisanja spremenjena SKLEPNA tkiva kot da so TUJKI ali ANTIGENI.
* Avtoimunska VNETJA in BOLEČINE v SKLEPIH se vračajo v zagonih. Kadar se vmes za nedoločen čas pomirijo, je čas za razstrupljanje in spremembo življenjskega sloga.
* V Sloveniji je 20.000 bolnikov z REVMATOIDNIM ARTRITISOM. Vsako leto jih pride v bolnišnico zaradi akutnih zapletov okoli 1.600, to je okoli 150 na mesec oziroma 5 vsak dan.
* V vsem svetu je 1% obolelih, to je vsak stoti odrasli in celo 1 od 1000 otrok.
Vnetja STOP >>
Bolečine >>

Reaktivni artritis

Razne vrste REVME in ARTRITISA se lahko prepletajo in prehajajo ena v drugo ali pa nastopi več oblik istočasno.
* REVMATSKO VROČICO z vnetjem VELIKIH SKLEPOV povzroča nevarni 'piogeni streptokok tipa A', ki lahko poškoduje tudi SRCE, povzroča pa ANGINO in vnetje ŽRELA ali FARINGITIS.
Revmatska vročica >>
* Pri REAKTIVNEM artritisu v bolečih in otečenih SKLEPIH se razne BAKTERIJE naselijo v 'zakisani sklepni kompostnici' kmalu po preboleli OKUŽBI sečil, prebavil in dihal. Zajame lahko HRBTENICO in PRSTE. Tudi zaradi zobne gnilobe ali KARIESA in vnetih dlesnih ali PARODONTOZE. V nekaj tednih se lahko SKLEPI povsem umirijo ali pa samo potuhnejo za nedoločen čas.
Reaktivni artritis >>
* Aktivnost PROSTIH RADIKALOV pa lahko še naprej na tiho najeda obsklepna tkiva, tetive, vezi in hrustanec z VNETJEM in POŠKODBAMI.
* Pri ANKILOZIRAJOČEM SPONDILITISU ali zatrdevanju HRBTENICE zaradi avtoimunskega vnetja ENTEZE ali vezivnega tkiva na stiku kosti z ligamenti (vezmi) in tetivami (kite) je soudeležena BAKTERIJA 'klebsiela'.
Ankilozirajoči spondilitis >>
* IZRABA hrustanca ali ARTROZA razgali kosti v sklepih, kalcijeve usedline se odlagajo v mehka tkiva in so hrana za BAKTERIJE.
Izraba ali 'osteo-artritis' >>

Bakterije >>
Zaper dr. Clark >>
Karies in parodontoza >>

Revmatoidni artritis z odlično Zapper Zaper Zaperino dr. Clark protiparazitno terapijo ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo

Izraba ali atroza

Težave, ki vodijo v REVMATOIDNI ARTRITIS, se začnejo na SKLEPNI ali SINOVIJSKI ovojnici, ki obdaja, varuje in MAŽE sklep ter hrani in hidrira HRUSTANEC. Zunanji del SKLEPNE OVOJNICE je čvrst in pripet na kost, notranji pa je nežen, prekrvavljen in prepleten s čutilnimi živčnimi končiči. Notranji del izloča v sklepno špranjo hranilno MAZIVO ali SINOVIJO, ki HRUSTANCU prinaša vodo in hrano.
* Sam HRUSTANEC namreč NI neposredno prekrvavljen in oskrbovan. Vsa HRANILA za obnovo in VODO za hidracijo dobi iz nežne notranje plasti SKLEPNE ali SINOVIJSKE ovojnice. 
* Kadar NE pijemo dovolj vode, SKLEPNA ali SINOVIJSKA ovojnica ustvarja premalo MAZIVA ali SINOVIJE, zato se HRUSTANEC sčasoma izsuši in stanjša. Zaradi drgnjenja v sklepu utrpi HRUSTANEC poškodbe, nastali PROSTI RADIKALI pa ga dalje razjedajo na mikroskopski ravni vse do IZRABE ali ARTROZE.
* Plast HRUSTANCA se vedno nekoliko obnavlja, vendar ga zakisana kompostnica degenerativnih procesov sproti uniči.
* K IZRABI pripomorejo enolični ponavljajoči gibi, prisiljena drža in premalo vsestranskega gibanja za izravnavo napetosti v sklepih. Tudi pomanjkanje ANTIOKSIDANTOV in encimov v SUROVI hrani za zajezitev PROSTIH RADIKALOV.
Prosti radikali >>
Kisla in navadna voda >>

Življenjski slog

Tudi IZRABA ali ARTROZA je oblika REVME, ki lahko pripelje v avtoimunski REVMATOIDNI ARTRITIS. V načetih SKLEPIH se zadržujejo toksini, odpadki, prosti radikali in razne bakterije, ki tam najdejo hrano in se lahko množijo.
* TIHA VNETJA lahko neopazno trajajo več let. V tem času je idealna priložnost za nov življenjski slog, ki telo očisti potuhnjenih vnetnih žarišč, preden eksplodirajo v prave bolezni.
* Tkiva RAZKISAMO s prekinitvenim postom ali AVTOFAGIJO, pri katerem uživamo hrano 8 ur dneva, abstiniramo pa 16 ur na primer od 18h-10h. Takrat samo pijemo vodo, čaj, kavo, napitek ali drugo pijačo in pojemo kakšen sadež.
* Za RAZKISANJE je zaželena ASKEZA z manj kuhane in pečene hrane in več SUROVE. Na kilogram kuhane in pečene vključno s kruhom zaužijemo pol kilograma SUROVE. Razmerje 2/3 in surove (1/3).
Avtofagija >>
Klorofil >>

Zaper in toksini

ZAPER terapija dr. Clark za uničevanje parazitov in BAKTERIJ je blagor za razstrupljanje, ker PARAZITI izločajo TOKSINE in dražijo IMUNSKI SISTEM.
Učinkovito razbremenjuje telo neželenih biokemijskih stranpoti:
* Boljše vsestransko gibanje za KRVNO ter LIMFNO cirkulacijo.
* Globlje in počasno dihanje za več KISIKA.
* Intenzivno uživanje naravnih in protivnetnih ANTIOKSIDANTOV v vseh oblikah.
* Dovolj VODE po požirkih za HIDRACIJO.
* Energijska spodbuda Bionis in Bionizator s Schumannovo frekvenco 8Hz za več samozdravilnih ALFA valov.
* Pravočasno ozavestimo življenjski SLOG, ki vključuje dnevni protokol izbranih dejanj za sprotno regeneracijo.
Razstrupljanje >>
Življenjski slog >>

II.Avtoimunost

Delikatni geni PHK

Z razstrupljanjem, fokusom na dobre navade in krepčilen življenjski slog lahko ustvarimo EPIGENETSKE ali okoljske pogoje za izražanje ugodnih imunskih GENOV, ki preveč NE razdražijo in iztirijo IMUNSKEGA SISTEMA.
* Delikatni individualni imunski GENI na 6. kromosomu v 3 regijah kodirajo 3 različne beljakovinske 'poglavitne histokompatibilne komplekse' ali krajše PHK I, II ali III (angleško MHC ali major histo compatible).
* Ti GENSKI kompleksi izdelujejo BELJAKOVINE, ki z različno stopnjo PREPOZNAJO in ločijo LASTNA tkiva od tujkov ali ANTIGENOV.
* Sodelujejo v uničenju tujkov, včasih pa v AVTOIMUNSKI zavrnitvi lastnih bolnih tkiv.
* Zavrnejo lahko presajene organe v primeru tkivne neskladnosti. B-limfociti in T-limfociti se lahko zaradi njihove neželene označitve LASTNIH tkiv napačno programirajo proti telesnim celicam.
* V primeru REVMATOIDNEGA ATRITISA se T-limfociti z receptorji CD4+ vežejo na beljakovinski kompleks PHK II, pripet na površje označene telesne celice. S tem pa spodbudijo B-limfocite h konstrukciji in izdelavi AVTO-PROTITELES, ki se imenujejo REVMATOIDNI FAKTORJI ali RF.
T-limfociti >>
Fraxinus excelsior >>

Statični in variabilni

PHK III so STATIČNI geni za izdelavo CITOKINOV ter beljakovin obrambnega sistema komplementa in toplotnega šoka.
* GENI in BELJAKOVINE območja PHK I in PHK II pa so VARIABILNI in imajo na TISOČE različnih INAČIC ali genskih ALELOV, ki so z dedovanjem naključno razporejeni med prebivalstvom. Ker ima DNK dve vijačnici, so lahko celo na vsaki vijačnici drugačne INAČICE ali ALELI.
* Nekatere INAČICE so lahko v starših prisotne samo pasivno, na potomcu pa se lahko aktivno uveljavijo.
* Določene INAČICE so blage, druge pa so bolj agresivno podvržene možnosti NEŽELENEGA označevanja LASTNIH tkiv, ki se sproži pod določenimi pogoji IMUNSKEGA NERAVNOVESJA.
* Genske PHK inačice ali ALELI se razlikujejo na različnih kontinentih in življenjskih pogojih zaradi prilagojenosti na okolje. Podobno kot črevesna flora, vsaka populacija prebivalstva ima na splošno malo drugačen tip črevesnih bakterij.
* Pri več vrstah REVME in še posebej pri REVMATOIDNEM ARTRITISU se prisotnost 'humano levkocitnega antigena' HLA-B27 beljakovinskega kompleksa kot označevalca tkivne skladnosti na površju telesnih celic (izdelan na osnovi PHK II) šteje kot kritični gensko pogojeni avtoimunski potencial.
Povezave GENI >>

PHK I in virusi

Za obrambo pred VIRUSI je pomemben znotrajcelični PHK I, ki veže odpadne virusne beljakovine ali ANTIGENE v okuženih in bolnih celicah in jih pripelje pred celična vrata na zunanjo površino celične membrane. Receptorji CD8+ na površju ubijalskih T-limfocitov prepoznajo in se vežejo na PHK I kompleks z natovorjenimi virusnimi odpadki ali ANTIGENI. Ne le da jih označijo, temveč tudi direktno sprožijo kaskado SIGNALOV za uničenje te okužene ali bolne celice. Za uničenje z virusi okuženih in bolnih celic aktivirajo različne celične strupe ali CITOKINE, tudi peroksidne proste radikale.
Ubijalski T-limfociti >>

PHK II pri revmi

Za REVMATOIDNI ARTRITIS pa je odločilen kompleks PHK II. Te beljakovine so samo v VEZIKLIH ali mehurčkih znotraj B-limfocitov, makrofagov in drugih specializiranih celicah, ki v glavnem 'požirajo' tujke ali ANTIGENE. Tujek se deloma razgradi v lizosomu, ki ga kmalu dopolni VEZIKEL ali mehurček z notranje vezanim kompleksom PHK II. Tujek v VEZIKLU s PHP II kompleksom priplava na površje zunanje membrane, kjer ga prepoznajo in se vežejo nanj CD4+ receptorji T-limfocitov. Ta vezava sproži izdelavo PROTITELES proti prepoznanemu tujku ali ANTIGENU, ki ga imunski sistem uniči.
Sluznica in protitelesa >>
Ingver za revmo in vnetja >>

Avto-protitelesa

V zakisanih in razdejanih tkivih pa se na žalost lahko zgodi, da se PHK II kompleksi beljakovin NEŽELENO vežejo na LASTNA tkiva in jih s tem povežejo z receptorjem CD4+ na površju T-limfocitov.
* To aktivira izdelavo AVTO-PROTITELES, ki napadajo LASTNA tkiva in so del NEŽELENE, nevarne, pretirane in nepravilne imunske aktivnosti.
* Najhuje je, ker si spominski B-limfociti trajno shranijo načrt za takšna AVTO-PROTITELESA. Majhni proizvodni B-limfociti ali PLAZMATIKE pa jih lahko ob vsakem najmanjšem nadaljnjem signalu izdelajo na tisoče v zelo kratkem času.
Linki revma, artritis, putika >>

Revmatoidni faktor RF

Takšna AVTO-PROTITELESA predstavljajo GENSKO pogojeni REVMATOIDNI FAKTOR ali RF. Včasih so prisotna tudi pri splošnih OKUŽBAH in drugih avtoimunih boleznih kot sta hepatitis C, sistemski eritematozni lupus in Sjurgenov sindrom suhe sluznice. V večji meri tudi pri starejših ljudeh, ko so tkiva že oslabljena in imunski sistem ni več v ravnovesju. Niso čisto specifična za REVMATOIDNI ARTRITIS, so pa lahko pokazatelj napredujočega razvoja te bolezni.
* Prisotnost RF faktorja v krvi se določi z laboratorijskim pregledom prozorne krvne PLAZME ali seruma. Večina bolnikov z REVMATOIDNIM ARTRITISOM ima v krvi pozitiven RF faktor in so SEROPOZTIVNI.
* Včasih je RF faktor prisoten še pred začetkom bolezni, včasih pa se razvije šele v kasnejšem stadiju. Pri četrtini bolnikov v času testiranja RF faktor še ni prisoten, kar pa ne pomeni, da ne bo slej kot prej.
* RF faktor ima tudi okoli 10% zdravih ljudi, ki nosijo v sebi povečano nagnjenje za razvoj REVMATOIDNEGA ARTRITISA v kritičnih življenjskih pogojih ali slabih navadah.
* Pri lupusu pa so prisotna še ANNA protitelesa, ki napadajo celično jedro z DNK.
Zdravje in bolezen >>
Ftalid '3nB' v zeleni >>

ACTA protitelesa

Druga vrsta AVTO-PROTITELES, ki pa so visoko specifična za REVMATOIDNI ARTRITIS in prisotna pri večini bolnikov, so ACTA protitelesa proti 'citruliniranim beljakovinam'. Lahko so zgodnji pokazatelj nagnjenja za REVMATOIDNI ARTRITIS, še preden se ta sploh pokaže.
* V telesnih beljakovinah je povsod nekaj aminokisline ARGININ. Kadar se ta v beljakovinskih ostankih spremeni v CITRULINSKO obliko in se poveže tako da spremeni obliko beljakovine, je lahko ta v telesu lastna beljakovina označena kot tujek ali ANTIGEN, ki ga napadajo ACTA protitelesa.
* Visoko pozitiven izvid na oba, RF in ACTA protitelesa kaže na veliko možnost, da se ob neugodnih življenjskih pogojih in navadah lahko razvije napredujoča in nevarna oblika REVMATOIDNEGA ARTRITISA s težjim izidom.
* V tem primeru je za kvalitetno preživetje na daljši rok NUJEN krepčilen življenjski slog s pravo askezo odrekanja od nezdravih razvad in pretiravanj.
* V telesu je lahko tudi 10x več PROTITELES IgM, pa tudi presežki IgG zaradi neuravnotežene imunske dejavnosti, ki se mora umiriti skupaj z vnetjem.
Dinamični geni >>
Osteo-artritis ali izraba >>

Antigen HLA-B27

Za REVMATOIDNI ARTRITIS in še nekatera avtoimunska stanja so na GENSKI osnovi za vsakega posameznika značilni 'humani levkocitni antigeni' ali HLA-B27 beljakovine tkivne skladnosti. Laboratorijsko se jih določi s krvno analizo. HLA-B27 so preko PHK II genov ustvarjene beljakovine, vezane na površju določenih telesnih celic kot označevalec tkivne skladnosti.
* V težjih pogojih zakisanja, mikrobov, toksinov, stresa in imunskega neravnovesja predstavljajo povečano AVTOIMUNSKO nevarnost pri REMATOIDNEM ARTRITISU in podobnih revmatskih boleznih.
* Ugodno okolje in EPIGENETSKI vpliv hrane, življenjskih pogojev, čustev in navad spodbuja razvoj bolj ugodnega GENSKEGA izražanja in zavira neželene avtoimunske reakcije.
Epigenetika >>
Ankilozirajoči spondilitis HLA-B27 okostenevanje hrbtenice >>

3.Stabilizacija

Umirjanje vnetja

Ko so določene lastne beljakovine označene kot tujek ali ANTIGEN in ima spominska vrsta B-limfocitov ali PLAZMATIKE izdelan načrt AVTO-PROTITELESA za njihovo označevanje in uničenje, se ta spomin več NE izbriše.
* Imunski sistem je skupaj z AVTOIMUNO dejavnostjo do neke stopnje možno UMIRITI z zdravili, vendar ne v nedogled, ker uspavan ne bo prepoznaval več MIKROBOV in lahko prikliče nevarnost okužb.
* Zdravila za umirjanje imunskega sistema, bolečine in vnetja kot so KORTIKOSTEROIDI in še mnogo REVMATSKIH pa imajo še veliko stranskih učinkov ali IATROGENIH bolezni. Obremenilna so tudi za jetra in ledvice, PLJUČA, srce in ožilje.
* Za drobec vsakodnevnega umirjanja VNETJA z zmanjšanjem vnetnega COX encima si pripravimo mešanico 'Sveta trojica' kurkuma, ingver, in čili (60g, 30g, 1-2g) in jo zaužijemo vsak dan pred glavnim obrokom ¼ čajne žličke v malo vode in poplaknemo.
* KAPSAICIN v čiliju je lokalni NEVROMODULATOR, ki lahko pomaga pri zmanjšanju bolečine. Ponekod se dobi 'konjska mast' z dodatkom čilija za mazanje SKLEPOV po kopanju.
Vnetja STOP >>
Čili >>

KLJUČNO: Ko se umiri VNETJE, se umiri tudi BOLEČINA in neželena AVTOIMUNSKA aktivnost! Ta cilj dosežemo pri REVMATOIDNEM ARTRITISU v kombinaciji z zdravili, življenjskim slogom in naravnim pristopom umirjanja vnetja BREZ stranskih učinkov z arniko, vražjim krempljem (korenina), ingverjem, tetivik 'Smilax', kurkumo, čilijem, bosvelijo in mačjim krempljem (plezalka).
Tetivik 'Smilax' >>
Kortikosteroidi >>

Protivnetna bosvelija

Izvleček BOSVELIJE, indijske kmetijske rastline Bosswellia seratta v izdelku AstraVita Imuno Aktiv >>  prav tako zavira vnetni COX encim. Posredno zavira izločanje vnetnih CITOKINOV kot so IL-1 beta, IL-6, TNF-alfa, IL-12 in IL-23. Tako zmanjša vnetno signalizacijo in umirja bolečine in vzdraženi imunski sistem. BOSVELIJA je protivnetni blagor za REVMATOIDNI ARTRITIS in še za mnoga druga kompleksna vnetna stanja.
* 1 kapsula BOSVELIJE se vzame 3x na dan, vsebuje po 400 mg izvlečka.

* Podobno pa deluje proti vnetjem, bolečinam in oteklinam tudi zelo iskana 30 metrska rumena vzpenjalka MAČJI KREMPELJ >> iz džungle z zavitimi trni kot mačjimi kremplji.
Črna kumina zavira avtoimunost >>
Iatrogena bolezen >>

Aktivno samozdravljenje

Pri REVMATOIDNEM ARTRITISU skoraj vedno primanjkuje D-vitamina in CINKA, zato poskrbimo da ga je v telesu v obilju. Kopanje v ogrevani termalni vodi razbremenjuje SKLEPE in jih varno in sproščeno razgiba na način, ki na suhem zaradi njihove šibkosti ni možen. Termalna voda tudi HIDRIRA telo od zunaj ter je koristna tudi zaradi sestave. Redna ZAPER terapija je dragocena za uničevanje PARAZITOV in zmanjšanje njihovih TOKSINOV v telesu.
* Na zmanjšanje vnetnega COX encima deluje tudi posušena in mleta afriška korenina VRAŽJI KREMPELJ >> v kapljicah Soria natural ali pa v ATROFORCE kapsulah >> vzame se 2x dnevno po 1-2 tableti vsaj 3 mesece. ATROFORCE 60 kapsul je 15,30 eur >>
Poln učinek zmanjšanja vnetja in bolečin v sklepih razvijejo po 4 tednih.
Vražji krempelj >>

Zaper lastnosti >>

Arnika montana

ARNIKA v vseh oblikah je s svojim protivnetnim delovanjem celjenja in obnove tudi pri notranjih mikro poškodbah tkiv na široko priznana za podporo in regeneracijo pri REVMATOIDNEM ARTRITISU. 
* Atrogel >> 
je registrirano Voglovo naravno GEL zdravilo iz svežih cvetov ARNIKE MONTANA. 2-3 krat na dan 1 mesec MAŽEMO boleče dele brez vtiranja, Atrogel >> se hitro vpija in ne pušča sledov, deluje takoj.

* Nabavimo si tudi mini HOMEOPATSKE kroglice 'Arnica montana 30' in jih ob težjih dnevih vzamemo 5 in še naslednji dan 5. Podobno tudi pred in po operacijah in poškodbah. Izkušen HOMEOPAT lahko individualno predpiše razna HOMEOPATSKA zdravila, ki se kupijo v lekarni.
Homeopatski princip >>
'Ftalid 3nB' v zeleni >>

E-vitamin in mini aspirin

Potrjen je ugoden učinek na ublažitev REVMATOIDNEGA ARTRITISA s sočasnim uživanjem E-vitamina in mini ASPIRINA. Na recept se dobi droben 100 mg aspirin, že polovička od tega zadostuje. Na deski ga lahko z nožem prepolovimo. Večje količine na daljši rok niso priporočljive zaradi neugodnega vpliva na sluznico. Enako kot vsa nesteroidna protivnetna in protibolečinska zdravila. Glede na to, da se anitirevmatska zdravila jemljejo dolgotrajno, je nujen stalen nadzor nad delovanjem jeter, ledvic, pljuč, ožilja in srca.
E-vitamin v sončnicah >>
Kurkumin >>

Večkrat nenasičene maščobe

Važno je, da za pripravo hrane NE uporabljamo hidrogenirano belo olje v plastenkah temveč raje NE-hidrogenirano sončnično olje v temni steklenici. Večkrat nenasičene maščobe so dokazano ugodne pri REVMATOIDNEM ARTRITISU. Te so v vseh semenih in oreških kot 'žive' in dejavne maščobe, ki jih telo potrebuje. Za REVMATOIDNI ARTRITIS je zelo koristno hladno stiskano OLIVNO olje, na primer na solati.
Zdrava maščoba >>
Eikozanoidi >>

Revmatoidni artritis in LAKITES večvalovne oscilacije dr. Lakhovsky za energijsko terapijo ALKIVITA

Večvalovni oscilator

Dr. Lakhovsky je izumitelj večvalovnih oscilacij za krepitev celične moči, da močneje zavibrirajo na svojih lastnih nihajih. Večvalovni oscilator Lakites postavimo v prostoru, kjer se največ zadržujemo, lahko tudi v spalnici. Schumannova frekvenca geo impulzov 8Hz Bionis in Bionizator spodbuja naravne samozdravilne ALFA valove za vzajemno energijsko uskladitev vseh delov telesa in obeh možganskih polovic.
Lakites >>
Bionis >>
Zaper >>

Elektroterapija Zaper Vitastas energijsko podpre revmatoidni artritis ALKIVITA